Lehet egy Magyarország és Lengyelország nélküli EU-t alapítani? – tette fel a kérdést a holland kormányfő

Parázs vita zajlott a holland parlamentben szerdán a jogállamiságról és Magyarországról, amelyen Mark Rutte kormányfő azt mondta, a magyar és lengyel kormányok viselkedése a júliusi EU-csúcson elgondolkodtatta, vajon lehet-e egy Magyarországés Lengyelország nélküli Európai Uniót alapítani. Ő az a kormányfő, akiről Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, utálja őt.

Mark Rutte holland kormányfő érkezik az EU-csúcsra (Forrás: Az Európai Unió Tanácsa)

A konzervatív-liberális Mark Rutte kormányfő a júliusi EU-csúcsról számolt be szerdán a holland képviselőknek. Komoly vita alakult ki arról, mennyire szigorú, vagy gyenge az a mechanizmus, amiben az állam-, és kormányfők megegyeztek, és amelynek célja, hogy a jogállamiság elleni lépéseket az uniós források felfüggesztésével, esetleg elvonásával szankcionálják. Ezzel az új eszközzel próbálják az unióban a magyar és lengyel demokrácia és jogállamiság lerontását megfékezni, vagy legalabbis lelassítani.

“Nos, nem történelmi [a megállapodás], mert amit akartunk, nem sikerült,” mondta a képviselőknek az EU-csúcson elért jogállamisági kritériumról Rutte.

Rutte, aki az egyik nettó befizető uniós tagállam vezetője, szigorú jogállamisági kritériumot akart elérni. Orbán és szövetségesei, köztük Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, egyáltalán nem akartak belemenni a jogállamisági kritériumba. Ez volt az a csúcs is, ahol a vezetők megegyeztek a majdnem kétezer milliárdot érő új uniós költsgévetésben, és a koronaválságtól meroggyant gazdaságokat támogató segélycsomagban. Mivel mindenhez egyhangúság kell, a magyar kormányfőnek elég volt belengetni, hogy az egész költségvetés-mentőcsomagra nemet mond, ha nem vizezik fel a jogállamisági kritériumot. Így is történt.

Megszületett egy szöveg, aminek értelmezésében senki nem ért egyet, mindenesetre sokkal nagyobb mozgásteret ad azoknak a kormányoknak, amelyek szerint nem szabad a jogállamiság tiszteletben tartásához kötni az uniós pénzeket.

“Ez egyfajta alsó határ, abszolút alsó határ volt. Szerintem igaz, hogy ez az alsó határ nagyon alacsony. De az volt a meggyőződésem, hogy ha nem megyünk bele, akkor az egész alku elakad” – mondta Rutte.

“Tényleg négy órát töltöttünk vele egy kisebb körben. Azt hiszem, valóban a maximumra toltuk a fájdalomküszöböt. Ha ezen túlmegyünk, más rendszerbe kerülünk. Felmerül, hogy tudunk-e költségvetést létrehozni kormányközi szerződés útján, vagy most létrehozható-e egy Európai Unió Magyarország és Lengyelország nélkül? De ezek már nagyon nukleáris opciók” – mondta Rutte el a képviselőknek, milyen dilemmával szembesült a csúcson zajló tárgyalásokon.

A csúcstalálkozón Orbán, Rutte és pár másik vezető elvonult, hogy a jogállamiság kérdésében megegyezzenek. Rutte a parlamentben arról beszélt, hogy ha a csúcstalálkozón nem enged, akkor fel kellett volna mérni, hogy lehet-e az uniós kereteken kívül elfogadni a költségvetést azokkal, akik között mindenben egyetértés van, vagy a két közép-európai ország nélkül folytatni. De aztán ő is elismerte, ezek túl radikális lehetőségek.

Most az Európai Parlamenten múlik, mennyire ragaszkodik a jogállamisági kritérium megerősítéséhez, ugyanis az EP-képviselők jóváhagyása is kell a költségvetés elindításához. A magyar kormány már jelezte, nem ratifikálják a mentőcsomaghoz szükséges jogaszabályokat, ha a parlamentnek sikerülne keményíteni a jogállamisági kritériumon.

Orbán a maratoni EU-csúcs közben közölte: nem érti, hogy miért utálja őt Rutte, akit nem nevezett néven, csak “holland fickóként” emlegette. Később Orbán megjelölte, ki a “kedves holland fickó”, amikor a szélsőjobboldali Geert Wilders-szel, az legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével fotózkodott a miniszterelnöki hivatalnál.

A vitában Wilders Orbán védelmére kelt, és azt követelte Ruttétől, mondja meg pontosan, mi baja van Magyarországgal. Rutte úgy válaszolt, hogy az egy külön vita, hogy mi van Magyarországon, a lényeg, hogy a magyar kormány blokkolta a megállapodást. Annak megállapítására, hogy Budapest megszegi-e az uniós jogot, ott van a Bizottság.

“Nem hiszem, hogy nagyon könnyű lenne olyan újságot alapítani Magyarországon, ami nem barátságos Orbánnal” – tette hozzá Rutte.

Wilders ismét védelmébe vette az Orbán-kormányt, mondván jól ismeri az országot és Orbán miniszterelnököt is. (Wildersnek magyar felesége van.) Szerinte az emberek kritizálhatják Orbánt, és arra hivatkozott, hogy az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna “korántsem miniszterelnökbarát”.

Egy baloldali képviselő megemlítette, hogy a magyar kormány nem fogadott holland parlamenti képviselőket Budapesten, amikor ők nyitottak voltak a párbeszédre. Egy liberális képviselő pedig azt firtatta, Wilders vajon tényleg a holland érdekeket képvisel-e, vagy inkább Oroszországot és Magyarországot.