Lengyel vita, magyar áthallásokkal

A magyar mellett a lengyel az a kormány, amely nemcsak rendszeres bírálatokat kap az Európai Parlamentben, hanem ezt állásfoglalások formájában írásba is foglalják. Lengyelországgal szemben eddig tíz ilyen politikai nyilatkozat született, a héten pedig a következőt is megszavazzák a képviselők.

EP-képviselők szolidaritási tüntetése az Európai Parlament előtt. A lengyel LGBTI-közösséget támogatják. (Fotó: EUrológus)

Magyarországgal szemben egy hosszú lista alapján (Sargentini-jelentés) az Európai Parlament, a lengyel kormánnyal szemben pedig az igazságszolgáltatási reform miatt az Európai Bizottság indította el a 7-es cikk szerinti eljárást. Mindkét esetben a tagállamok tanácsa tehet további lépéseket, erről lesz szó jövő héten az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsán, amelyen Magyarországot majd Varga Judit igazságügyi miniszter képviseli.

Porladó alkotmányosság

Az Európai Parlament most egy újabb, több mint hatvan pontos nyilatkozatban készül elmarasztalni a lengyel kormányt. Az előterjesztő a spanyol Fernando López Aguilar, aki a következőket mondta:

“Nagyon aggasztó az az eseménysorozat, amelyet gyakorlatilag az alkotmányosság elporladásának nevezhetünk, az egész demokrácia, az alapjogok, az emberi jogok építményének összeomlása zajlik le a szemünk előtt.”

A lengyeleket nemcsak az igazságszolgáltatás reformja, a bírósági rendszer kormánytól függővé tétele, vagy a kormányzat erőszakos médiapolitikája miatt bírálják. Óriási felháborodást okozott, hogy mintegy 100 régió és város LGBTI-mentes övezetnek nyilvánította magát. Ezzel kapcsolatban nagyon sok panasz is érkezett az Európai Bizottsághoz is, a képviselők most azt követelik, hogy indítson a Bizottság eljárást ezzel kapcsolatban.

Az Orbán-szál

A vitában időnként elhangzott Magyarország és Orbán Viktor neve is. Sophie in’t Veldt holland liberális képviselő kifakadt, amikor Věra Jourová, jogérvényesülésért felelős uniós biztos azt mondta, hogy fent kell tartani ezekkel az országokkal és kormányokkal a párbeszédet.

“Nem akarom azt hallani azt a szót, hogy párbeszéd. Tíz éve folytatunk párbeszédet Orbán Viktorral. És hova jutottunk? Büntetlenség van, a párbeszéd egyenlő a büntetlenséggel!”

– mondta a holland képviselő. A téma tárgyalásakor éles lengyel-lengyel vita is volt. A jobb megértés kedvéért: a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság képviselői az egyik közepes méretű frakcióban, az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjában foglalnak helyet. A lengyel ellenzéki Polgári Platform pedig az Európai Néppárt tagja. Így aztán ezekben a vitákban ezek a pártok politikusai vesznek részt elsősorban. És tulajdonképpen mindig a beszáll az adok-kapokba a lengyel kormánypárt oldalán a Fidesz jelenlévő képviselője is – szembemenve (ez persze nem ritka) saját európai szövetségeseivel. A Jog és Igazságosság részéről most Patryk Jaki olvasott bírálói fejére.

“Az önök értelmezése szerint, az, ha megvédjük a családjogot, az sérti a jogállamiságot. Aztán itt van a következtetés, hogy minden, ami nem baloldali, az megsérti a jogállamiságot. Pontosan ezért kell önöktől azt kérdeznem, hogy megértették-e egyáltalán, hogy mi jelent a jogállamiság? Hogy mit jelent a demokrácia?”

– sorolta Jaki képviselő. Egy másik lengyel, a néppárti Sylvia Spurek pedig elnézést kért minden a lengyel LGBTI-tagtól az uniós intézmények tehetetlensége miatt. Szorgalmazta azt is, hogy kössék össze a jogállamiságot az európai pénzekkel.

Fideszes védelem

A Fidesz részéről most Hidvéghi Balázs szólalt fel, többek között a következőket mondta:

“Lengyelország és Magyarország ellen a tisztességes eljárás és a vádhoz kötöttség elveinek sérba toprásával évek óta zajlik eljárás, amely idológiai kérdésekről szól, kizárólag politikai célokat szolgál és amely így maga sem felel meg a jogállamiság követelményeinek. Úgy nem lehet számonkérni a jogállamiságot, hogy a tagállamokkal szemben eltérő mércét alkalmaznak. Dialógus vádaskodó jelentéseket fogadnak el, vagy éveken át tartó parttalan eljárásnak vetik őket alá.”

Kedden délután több EP-képviselő az Európai Parlament előtt szolidaritásáról biztosította a lengyel LGBTI-közösség tagjait és az európai intézmények hatékony fellépését követelték. A lengyel jogállamiságról szóló jelentésről csütörtökön szavaz az Európai Parlament.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !