Az Európai Parlament hatékonyabb jogállamisági intézkedéseket akar (Frissítés: a Fidesz szerint ez zsarolás)

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta azt a javaslatot, amely az uniós jogállamisági mechanizmusok összehangolására vonatkozik. A dokumentumról az Európai Parlament plenáris ülése is szavaz majd, a cél pedig az, hogy egyfajta megállapodás, közös munkaterv szülessen az uniós intézmények, a Parlament, a Bizottság és a tagállamokat tömörítő Tanács között a különböző jogállamiságot ellenőrző folyamatok összehangolásáról.

Az uniós jognak asztala. Odacsap ahova köll? (Fotó: Európai Parlament)

A javaslatban többek között az olvasható, hogy “az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket és a nemzetközi összehasonlítások és a Parlament állásfoglalásai a demokrácia jelentős hanyatlásáról tanúskodnak, különösen Magyarországon és Lengyelországban”. (A témáról korábban rendezett bizottsági vitáról itt olvashatnak.) A nagy többséggel (51 igen, 14 nem és 1 tartózkodás) elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az EU strukturálisan nincs megfelelően felkészülve arra az esetre, ha egy tagállamban hanyatlásnak indulna a jogállamiság. Eközben azonban az „alapértékeinek példátlan és fokozódó válságával kell szembenéznie”. A szöveg megismétli a képviselők aggodalmát

„az autokratikus és illiberális tendenciák felemelkedése és meggyökerezése”

miatt, amelyet a COVID-19, a korrupció, a dezinformáció és az állam megszállása több országban tovább súlyosbított.

Legyenek következmények!

A szakbizottság egy éves ellenőrzési ciklus kidolgozását javasolja, amely tartalmazza egy egybefogja a meglévő 7-es cikk szerinti eljárást, illetve az Európai Bizottság új, éves jogállamisági jelentését is. Ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a költségvetési, gazdasági kérdésekhez hasonlóan itt is országspecifikus ajánlásokat kell megfogalmazni és pénzügyi intézkedéseket is kilátásba kell helyezni. Michal Simecka, szlovák liberális politikus, a jelentés előadója a szavazás után azt mondta:

“A legfontosabb az lenne, hogy az intézményközi megállapodás részeként, ennek a mechanizmus részeként előzetesen meg legyen határozva, hogy ha valaki jogot sért, akkor ennek legyen következménye. Ez lehet a következő hét éves költségvetésből, vagy az újjáépítési alapból való részesedés csökkentése, kötelezettségszegési eljárás, vagy 7-es cikk szerint eljárást.”

A javaslatról az Európai Parlament következő, október 5-8-i ülésén vitáznak és szavaznak az EP-képviselők.

A Fidesz szerint ez zsarolás

A Fidesz EP-frakciója egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben az új mechanizmust “zsarolóeszköznek” nevezik. Azt írják, hogy “a ma elfogadott szakbizottsági kezdeményezés célja, hogy a számukra nem tetsző politikát követő kormányokat “jogállamiság” címszó alatt durván zsarolhassák”.

“Már nem csupán a bevándorlást akarják ránk kényszeríteni, de azt is meg akarják mondani, hogy mit gondoljunk a családról, a házasságról, hogyan neveljük a gyermekeinket. Ehhez pedig újabb és újabb eszközöket akarnak létrehozni jogállamiság címszó alatt, a mai kezdeményezés is ezt szolgálja.”

– áll a Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő által aláírt közleményben.