Az Index-ügyet is felemlegette a Bizottság Varga Juditnak

Az Index-ügyet is felemlegette az Európai Bizottság uniós értékekkel foglalkozó alelnöke Věra Jourová a magyar igazságügyi miniszternek a hetes cikk szerinti eljárás újabb fordulóján.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke (Kép: Az Európai Unió Tanácsa)

Az Index sorsára is kitért Věra Jourová, az Európai Bizottság alelöke, amikor a magyar médiafüggetlenség körüli aggodalmait ecsetelte kedden Varga Judit igazságügyi miniszternek – tudta meg az EUrologus. Az uniós ügyekben illetékes miniszterek keddi brüsszeli találkozóján ugyanis ismét terítéken volt a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben kezdeményezett hetes cikk szerinti eljárás.

Az Európai Bizottság képviseletében Jourová elmondta, hogy továbbra is aggodalmaik vannak a magyar igazságszolgátatás függetlensége, a felsőoktatás függetlensége, és a sajtószabadság miatt, és ezért nem kezdeményezik a szankciós eljárás befejezését.

Információink szerint Jourová az Indexre is kitért röviden. A sajtószabadság miatt további aggodalom egyik okaként említette az Index volt főszerkesztője, Dull Szabolcs elbocsátását, amelyet a szerkesztőség teljes távozása követett. Jourová azt mondta, a történet olyan mintát követhet, mint amelyet annak idéjen az Origo online hírújság is bejárt, tudtuk meg egy EU-s forrástól.

Varga úgy felelt, hogy egy konkrét cég konkrét döntése nem tartozik a kormányzat hatásköre alá, és hogy a magyar kormány nem kommentálhatja egy magáncég döntéseit. Hozzátette, hogy a magyar médiaszabályozás megfelel az uniós normáknak. Információink szerint közölte azt is, hogy Magyarországon médiapluralizmus van, és hogy a liberális és konzervatív sajtótermékek aránya kiegyensúlyozott.