Magyarország egyelőre kimarad az uniós munkahelytámogató programból

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamai azt a javaslatot, amelynek értelmében 16 tagállam összesen 87,4 milliárd euró pénzügyi támogatást kap az EU úgynevezett SURE programjából. A SURE (angolul biztos, bizonyos) a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére bevezetett egyik intézkedés. Elsődleges célja a munkanélküliségi kockázatok mérséklése. Magyarország kérelmét egyelőre nem fogadták el.

Az Európai Tanács épületegyüttese Brüsszelben. Döntések háza (Fotó: Európai Tanács)

A SURE egyike annak a három, együttvéve legfeljebb 540 milliárd EUR összegű, a munkavállalók, a vállalkozások és az államháztartások védelmét célzó biztonsági hálónak, amelyekről az eurócsoport 2020. április 9-én állapodott meg, és amelyeket később az uniós vezetők is jóváhagytak. A SURE munkahelyvédelmi program a tagállamoknak nyújt segítéget ahhoz, hogy ki tudják pótolni a koronavírus-járvány miatt bevezetett csökkentett munkaidős foglalkoztatás költségeit, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A támogatást hitel formájában vehetik igénybe a kormányok, amelyet az EU vesz fel a nemzetközi pénzpiacokról. Az unió rendkívül kedvező feltételek mellett jut hitelhez, a tagállamok pedig hasonló kondíciókkal vehetik igénybe ezt a forrást. A teljes keret 100 milliárd euró, a mostani döntés értelmében az alábbi bontásban jutnak pénzhez a kormányok:

Belgium – 7,8 milliárd EUR

Bulgária – 511 millió EUR

Horvátország – 1 milliárd EUR

Ciprus – 479 millió EUR

Cseh Köztársaság – 2 milliárd EUR

Görögország – 2,7 milliárd EUR

Olaszország – 27,4 milliárd EUR

Lettország –193 millió EUR

Litvánia – 602 millió EUR

Málta – 244 millió EUR

Lengyelország – 11,2 milliárd EUR

Portugália – 5,9 milliárd EUR

Románia – 4,1 milliárd EUR

Szlovákia – 631 millió EUR

Szlovénia – 1,1 milliárd EUR

Spanyolország – 21,3 milliárd EUR

A listáról többek között Magyarország is hiányzik. Holott a magyar kormány jelezte csatlakozási szándékát, el is juttatta az igényt az Európai Bizottsághoz, azonban a brüsszeli testület eddig még nem hagyta jóvá a támogatást. Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, ennek adminisztratív okai vannak. Hetekkel ezelőtt jelezte az Európai Bizottság, hogy a portugál és a magyar pályázattal kapcsolatban kifogások merültek fel – ezek szerint a portugálok sikeresen orvosolták a hiányosságot, a magyarok azonban még nem. Ugyanakkor továbbra is lehetőség van igényelni a támogatást, amíg a 100 milliárdos keret ki nem merül.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !